[fragment]…Reputatul eminescolog Nae Georgescu subliniază că “în discuţia legată de arestarea lui Eminescu și eliminarea lui de la ziarul Timpul și din spațiul civil și politic întră şi evenimentele acestui torid 28 iunie 1883. Lucrurile sunt foarte complicate şi necesită explicaţii de amănunt – pe care le-am oferit în cărţile mele. Geopolitic, în această zi Regatul României schimbă orientarea politică, economică etc. tradiţională – dinspre Franţa şi Anglia către Puterile Centrale. Este vorba de intrarea noastră în alianţa secretă cu Germania, Austro-Ungaria şi Italia – momentul schimbării axei de interes geopolitic al României”, după cum se arată intr-un studiu publicat de www.mihai-eminescu.ro.

Pentru că ziua de 28 iunie are o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ”Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a propus Parlamentului declararea la această dată a „Zilei Naționale a Ziaristului Român”. Ziariștii români au fost condamnați de regimul comunist totalitarist la grei și nemeritați ani de temniță, alții la moarte, pentru delict de opinie și pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei și dreptății, argumentează UZPR, considerând că Mihai Eminescu a fost, și el, un deținut politic, internat forțat pe 28 iunie 1883, printr-o practică preluată apoi de regimurile bolșevice și folosită la greu pentru a închide vocile critice, anticomuniste.

Eminescu în ultimul sau articol la Timpul  :

„Contra presei și jurnalistului a cătat regimul să recurgă la acte de răsbunare; și așa, după ce că a intentat proces de presă, prin Creditul funciar rural, unuia dintre organele de publicitate care au cutezat să formuleze acuzațiune specială contra neregularităților de la zisul credit; după ce că, în acest proces de presă, a cătat să sustragă pe jurnalist de la judecătorii săi naturali, jurații, și l-au târât dinaintea tribunalelor guvernului, recomandând acestora să se declare competente și recompensând pe magistrații care au avut lipsa de scrupul pentru justiție și s-au supus trebuinței regimului „

mai mult la  /evz.ro/


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.