– Rezumatul general pentru ultimele 3 zile (doar esențialul):
– rușii încearcă în continuare să prindă în încercuire trupele Ukr din Donbas. În ultimele zile au reușit extrem de puține ofensive însă au lansat zeci, care s-au soldat cu pierderi semnificative pentru ei.
– Unde rușii au un succes relativ este în flancul nordic (Izium-Sloviansk) însă dacă acest ritm se menține, nu există nicio șansă de succes până în 9 mai. Ne așteptăm ca în următoarele zile să atace înspre Lyman, care a fost bombardat chiar ieri (04.05) în pregătirea atacului.
– Pe flancul sudic al încercuirii (Popasna) nu există înaintare efectivă, luptele se dau în exteriorul orașului de zile bune. Orașul este bombardat cu scopul de a fi ras de pe suprafața pământului, la fel ca Mariupol, însă defensiva Ukr este foarte puternică în zonă și este extrem de improbabil să reușească rușii o ofensivă de succes în următoarele zile.
– În flancul estic (Rubinje-Sieverodonetsk) situația este asemănătoare cu cea de acum 4 zile. Însemnând că rușii nu reușesc să cucerească Rubijne și sunt blocați în marginea Sieverodonetsk.
– Începând de 2 zile rușii au început atacul terestru în interiorul Azovstal (Mariupol), ceea ce indică o grabă de a „rezolva” problema Mariupol până pe 9 mai. Pentru oricine a urmărit aceste 70 de zile de război este evident că este practic imposibil să-și atingă scopul.
– Acum 2 zile a existat o operațiune umanitară de eliberare a aproximativ 150 de civili din Azovstal, care au ajuns în Zaporojie. Niciun militar rănit, pe moarte, nu a fost însă transportat de acolo, din păcate.
– Acum 2 zile Serghei Lavrov i-a numit (indirect) pe israeliți susținători ai neo-na*ismului din Ucraina, fapt ce a înfuriat diplomatic statul Israel care a decis să susțină inclusiv militar Ucraina.
– Valery Gherasimov, șeful statului major al rusiei, omul trimis de Putin să conducă atacurile din flancul nordic (Izium-Sloviansk-Barinkove) ar fi fost rănit. Opinia mea este că este vorba de propagandă și nu cred că acest lucru s-a întâmplat. Nu cred, până la proba contrarie (aici vă reamintesc că suntem într-un război pe front, dar și informatic și vă rog să luați informațiile „entuziasmante” cu scepticism). Dacă se dovedește a fi adevărată informația, aceasta are un rol imens: demoralizare uriașă în rândul trupelor ruse și o dovadă a impotenței armatei ruse de a-și proteja cel mai important asset.
– Începând de ieri, rușii au adoptat o nouă tactică: bombardarea de la distanță (aerian) a infrastructurii critice a Ucrainei: căi ferate, centrale electrice etc. Scopul este (1) de a demoraliza populația și pe cale de consecință armata și (2) de a încetini sau bloca livrările în cantități uriașe de armament venit de la noi (vesticii). Momentan acest obiectiv este departe de a fi îndeplinit și cu puține șanse de succes.
– Uniunea Europeană pune la cale ACUM un plan de susținere militară a Moldovei.
– rusia a amenințat Finlanda și Suedia că vor fi un nou flanc de război dacă vor adera la NATO. SUA, alături de partenerii NATO plănuiesc să declare apărarea celor două țări în timpul procesului de aderare. Finlanda masează trupe (la nivel ne mai văzut) la granița cu rusia, în eventualitatea vreunui atac.
– 80% din artileria de ultimă generație M777 americană este pe teritoriul Ukr însă foarte puține sunt implicate în luptă. Cele mai multe sunt încă în faza de antrenament cu Armata Ukr. Impactul lor și al celorlalte Pzf2000 (Germania), 240+ T-72 din Polonia, plus blindatele din UK vor produce impact pe care-l vom vedea abia în cel mai devreme o săptămână.
– În ultimele 3 zile, ceea ce am intuit, în zona Harkov Armata Ukr a desfășurat contraofensive majore, câștigând teren și împingând trupele ruse la aproximativ 40 km de oraș în zona estică. Zona vestică este complet eliberată de presiunea artileriei, singurul flanc problemati este cel nordic, care este la 20-30km de oraș, deci în zona de atac a artileriei ruse. Intuiesc că și acel flanc va fi atacat de ucraineni și cel mai probabil în zilele următoare rușii vor avea o mare dilemă: renunță total la Harkov pentru a se concentra pe Bătălia din Donbas sau vor încerca să mențină presiune pe Harkov. Însă e una din două, nu le pot face simultan.
– În zona Herson, Ukr se pregătește de o contraofensivă majoră, însă aici nu sunt optimist că vor elibera orașul în următoarea săptămână. Totul se joacă în realitate în Bătălia pentru Donbas.
– Ungaria se pregătește să se folosească de dreptul de veto pentru a bloca intrarea Moldovei, Georgiei sau Ucrainei în Uniunea Europeană. Pentru ca un stat să adere la UE, este necesar un vot UNANIM.
– Nicolaev, Odesa, Liov, Kiev, Dnipro, Zaporojie și alte orașe mari au fost bombardate aerian în ultimele zile, țintele fiind infrastructură critică (poduri, căi ferate, centrale electrice etc).
– Începând de mâine voi reveni la modelul obișnuit de rezumat, cu liniuțe pentru fiecare oraș sau axă în parte.
Ca notă generală, Bătălia pentru Donbas, care putem spune că a început acum 3-4 zile cu adevărat, însemnând Asaltul pentru Donbas, se desfășoară total în contratimp cu ceea ce se așteptau rușii și cu câștiguri teritoriale infime față de ceea ce este nevoie pentru a clama o victorie de 9 mai.
Legat de mobilizarea generală din 9 mai, vehiculată de din ce în ce mai mulți analiști în ultimele zile, îmi permit o opinie personală. Dacă legat de invazie am avut dreptate (am scris în 20 ianuarie că se va întâmpla) și că Ofensiva pentru Donbas nu va începe cu adevărat în aprilie (am scris la momentul respectiv), nici acum, fiind vorba de o opinie personală, nu trebuie să o luați cu valoare de adevăr, însă:
Nu cred că rusia o va face. Mobilizarea generală (nu parțială, ca cea de acum) înseamnă declararea războiului împotriva Ucrainei. Înseamnă ca ea nu-și va face simțită prezența în teatrul de război pentru o bună perioadă de timp (cel puțin o lună) și nu va aduce beneficii în repararea problemelor sistemice ale armatei ruse, mâncată din interior de corupția generalizată, de lipsa de coordonare, slaba pregătire a comandanților și a trupelor. Ba chiar cred că va avea efectul exact invers. Mai multă lipsă de coordonare, soldați nepregătiți – carne de tun, iar o eventuală înfângere (probabilă), i-ar clătina puternic tronul lui Putin.
Faptul că pe flancul nordic al Donbasului, cel mai slab pregătit de Ukr în ultimii ani, rușii nu reușesc avansuri semnificative din punct de vedere strategic, îmi indică faptul că armata Ukr nu doar că poate opri ofensivele, ci, cu ajutorul nostru (vestului) poate întoarce soarta războiului înspre o victorie aproape totală (revenirea la situația pre-24 februarie). Mai sunt 4 zile până pe 9 mai, nu vă faceți planuri în baza a ceea ce zic eu aici, însă consider că rusia nu va declara oficial război Ucrainei și că Ucraina, în câteva luni va avea capacitatea de a genera o ofensivă puternică pe toată linia Donbas și axa Sud (Herson-Zaporojie-Mariupol).
O mențiune specială în acest rezumat merge către presa independentă: zeci de jurnaliști au pierit în acest război neprovocat, ilegal, imoral și ilegitim desfășurat de rusia. Tocmai ce a trecut Ziua internațională a Presei și în amintirea lor merită să stăm în cumpănă și să apreciem Presa independentă politic la adevărata ei valoare: câinele de pază al democrației.
Slava Ukraini!

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.