O istorie a fenomenului “Academia “Catavencu”. Episodul I: Razvan Cucui “La mintea lui Tetelu”

0
366

ăzvan Cucui este invitat în ediția de astăzi a podcastului „La mintea lui Tetelu”, găzduit de Dragoș Mușat, în care se discută despre: Academia Cațavencu, Jurnalul Cațavencu, Întâmplări amuzante din acea perioada și alte subiecte tari.

„Academia Cațavencu” este un cunoscut și longeviv săptămânal de satiră și investigație din România, fondat în octombrie 1991.

Revista și-a propus să critice tot ceea ce consideră a fi sancționabil la nivel național: guvernul, președintele țării, parlamentul, opoziția, intelectualii, minerii, liderii sindicali, politicianismul, diverse publicații, istoria românilor, naționalismul fad, Biserica etc.

A fost întemeiat în octombrie 1991 de către mai mulți jurnaliști proveniți de la săptămânalele „Cațavencu săptămânal incomod” și „Cațavencu Internațional” , editate la „Editura Cassandra” – Doru Bușcu, Liviu Mihaiu, Sorin Vulpe, Cornel Ivanciuc, Viorel Moțoc, I.T. Morar, Patrick André de Hillerin, Mircea Toma , Eugen Istodor, Octav Mardale, împreună cu poetul Mircea Dinescu .

În perioada februarie 1990 –octombrie 1991, echipa s-a format redactând săptămânalele „Cațavencu săptămânal incomod” și „Cațavencu Internațional”, lansate de Ovidiu Nacu la „Editura Cassandra”.

În 2006, revista a fost achiziționată de „Realitatea Media”.

Din „Academia Cațavencu” s-a desprins un grup reprezentat de Mircea Toma, Marius Borțea, Alexandru Julea, Dragoș Mușat, Iulian Tănase, Andrei Manțog, Gabi Drogeanu, Marian Turosu, Alexandru Căuitș, Alex Vărzaru, Răzvan Cucui, grup care a lansat pe piață săptămânalul concurent „Kamikaze”.

În anul 2011, firma editoare a „Academiei Cațavencu” a intrat în faliment. Titlul ziarului, marca înregistrată „Academia Cațavencu”, a fost scoasă la licitație de către lichidatorul judiciar, dimpreună cu alte active ale societății. Marca a fost adjudecată după două ședințe de licitație de către Dan Grigore Adamescu pentru suma de 882.659 euro.
Echipa consacrată a refuzat colaborarea cu noul proprietar al numelui și a fondat o nouă publicație, „Cațavencii”.

Sursă: Wikipedia.


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.