O serie de ziare vechi din vestul ţării, cu articole în care sunt relatate evenimentele din 24 ianuarie 1859 sunt expuse, în aceste zile, la Timişoara. Cei mai puţini familiarizaţi cu înfăptuirea Unirii Principatelor Române pot descoperi cum au fost consemnate şi abordate din punct de vedere jurnalistic faptele vremii, dar se pot bucura şi de farmecul limbii române din epoca respectivă.

„Avem aici numărul din 30 ianuarie al celui mai vechi cotidian timișorean. În data de 30 ianuarie apare primul material despre Principatele Dunărene și este un material cronologic din zilele premergătoare Unirii”, povesteşte Ilidko Cskoe, bibliotecară.

Articolul care tratează Unirea Principatelor a apărut în ziarul Temeswar Zeitung, cu un tiraj de aproape o mie de exemplare. Cotidianul care a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 15 ianuarie 1852 era organul oficial al administraţiei de la Timişoara, respecta cerinţele moderne ale perioadei respective şi era cel mai popular din Banat. Pasaje despre Unirea Principateleor găsim și în alte manuscrise ale anilor respectivi, toate expuse, în aceste zile, la Biblioteca Judeţeană din Timişoara. De exemplu, în Telegraful român, cel mai longeviv cotidian, apărut în 3 ianuarie 1853, la Sibiu.

mai mult la /www.digi24.ro/


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.