AcasăCronica RomânăJurnalistul Horia Alexandrescu a murit la vârsta de 74 de ani

Jurnalistul Horia Alexandrescu a murit la vârsta de 74 de ani

-

Jurnalistul Horia Alexandrescu a murit la vârsta de 74 de ani, potrivit unei postări de pe Facebook a fiicei acestuia, Anca Alexandrescu.

”Tata a plecat…”, a scris Anca Alexandrescu pe rețeaua de socializare.Horia Alexandrescu, născut pe 9 aprilie 1947, a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”, potrivit enciclopediaromaniei.ro.

Debutează în presă în anul 1971 la ziarul Sportul, iar apoi devine redactor al acestei publicaţii. Din anul 1977 scrie la Scânteia Tineretului, iar din 1989 activează la secţia sport a Tineretului Liber.

După anul 1989 este secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie. În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”, un ziar de sport care nu s-a bucurat de succes.

În toamna anului 1990, alături de Adrian Sârbu şi de alţi 5 jurnalişti a fondat cotidianul Curierul Naţional, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. În 1992 vinde toate acţiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general.

Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent. În 2004 a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică”, emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”. În 2009, o emisiune cu acelaşi titlu, Cafeneaua Politică, este moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.


Ziaristul Horia Alexandrescu lanseaza astazi primul numar al unui saptamanal de week-end care va purta numele fostului cotidian „Independent”. Publicatia, care va aparea in fiecare vineri, va avea 48 de pagini si va costa 30.000 de lei.
Ziaristul Horia Alexandrescu lanseaza astazi primul numar al unui saptamanal de week-end care va purta numele fostului cotidian „Independent”. Publicatia, care va aparea in fiecare vineri, va avea 48 de pagini si va costa 30.000 de lei. „Este singurul saptamanal generalist de pe piata in acest moment. Va fi un saptamanal de week-end, in format de tabloid si o grafica foarte vie. Politicul va reprezenta doar o mica parte si va avea mai mult un caracter informativ”, ne-a declarat ieri, Horia Alexandrescu. Noul Independent va acorda un amplu spatiu conceptului de familie si, in premiera absoluta, va dedica o pagina intreaga pensionarilor. „Vrabiuta arunca bomba/Sa-si rupa premierul trompa”, „Dieta lui Iisus”, „Mihaela nu-i prietena cu Andreea (viitoare Banica jr?)”, „Desi a luat plasa, Bodu nu se lasa”, sunt cateva dintre titlurile cu care saptamanalul „Independent” iese la vanzare. (D.I.)

Duminica 25 martie 2001, dupa amiaza spre seara, in cadrul unei receptii desfasurate pe peluzele de la Palatul Elisabeta din Bucuresti, a avut loc lansarea noului ziar al lui Horia ALEXANDRESCU, cotidianul national INDEPENDENT, iesit pe piata a doua zi, luni 26. Dupa cei 8 ani de Cronica romana, ziar preponderent politic, Independentul vine cu o alta formula: paginile, organizate tematic, se ocupa in principal de subiecte asa-zicind „cetatenesti“, magazinistice, de human interest (cum se spune in limbajul mediatic american), de la Shopping la Sanatate si la Universul feminin.

Prima pagina cu subiecte politice e abia a… 11-a, in care sint incluse Opinii apartinind, la primul numar, unor politicieni de „culori“ diferite. Scena politica, cu stiri si comentarii, ocupa paginile 12-13. Articolul-prefata al lui Horia ALEXANDRESCU, asezat sub genericul Bloc notes, explica formula referindu-se la destinatarul noului ziar, Simplul cetatean, intotdeauna abandonat dupa campaniile electorale. Independentul se va ocupa de el, de „cetateanul de rind“, cautind „raspunsuri la temele prioritare pentru omul obisnuit“. Doua pagini, Show-biz si Arte, au profil cultural: stiri, comentarii si fotografii cu noutatile momentului. Semneaza, intre altii, Cornel TODEA si Lucia IVANESCU. Din pacate, comentariul de carte e rezervat, cel putin in acest prim numar, lui Ion CRISTOIU, critic improvizat, care nu reuseste decit sa compuna fraze simpliste de introducere a unor lungi citate din opurile recenzate. Seducatoare e – in schimb – Tableta de scriitor semnata de Nicolae MANOLESCU, comentariu debordind de ironie la adresa „stilului literar“ al unei judecatoare careia i s-au inregistrat niste convorbiri telefonice si al unui celebru miner in detentie care-i scrie iubitei… versuri! Sefa departamentului Arte al ziarului e Cecilia STEFANESCU, cunoscuta din culegerile Ferestre 98 si Tescani 40238.
Independentului – succes in croaziera!


Comanescu : … date de la Ministerul Finantelor, referitoare la editorii “Cronica romana” (Standard Media) si “Independent” (Apostrof Press, cotidianul devenit saptamanal al lui Horia Alexandrescu) Reiese ca Horia pierde mult mai putin decat Ando:

Apostrof Press SRL (“Independent”)
Cifra Afaceri/2005: 448,290,000 ROL, cam 12,000 euro.
Pierdere: 73,090,000 ROL, vreo 2,000 de euro.

Standard Media (“Cronica Romana”)
Cifra Afaceri/2005: 1,676,950,000 ROL, cam 46,000 euro
Pierdere: 3,020,060,000 ROL, cam 83,000 euro.

Poate cineva sa imi confirme corectitudinea datelor? Daca ce-i acolo e adevarat, pare ca Horia Alexandrescu pierde mai putin decat Octavian Andronic, iar asta ar putea fi un criteriu managerial pentru patronii de ziare mici, sa iei omul care face mai putine parascovenii. Pe de alta parte, “Independent” a aparut doar o parte din 2005, si numai ca saptamanal, dupa sfarsitul epocii Nastase, in care managerul Horia Alexandrescu obtinuse niste contracte bune de reclama guvernamentala. Daca inmultim pierderile de 2000 ale “Independentului” cu 6, ca un cotidian apare de 6 ori mai des decat un saptamanal, reiese ca managerul Horia stie sa produca un titlu cu o gaura mult mai mica de bani, numai de 12 mii de euro pe an. E drept ca “Independentul” a avut o perioada de crisalida, cat n-a aparut, fiindca, din fotoliul lui, Horia Alexandrescu elabora planurile de relansare din cotidian in saptamanal. Adica mai punem vreo 3000 de euro pe chestia asta si obtinem: cotidian mic, urat, acum la pachet cu Horia Alexandrescu: 15.000/an si e al tau!


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

„Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte”...

0
Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte par Nicolas Iorga. LIBRAIRIE UNIVERSITAIRE J. GAMBER. 1924. In-12. Impecabilă, pagini netaiate a I...

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura