Un articol apărut în „Scânteia Tineretului” în 18 decembrie 1989 reprezintă unul din misterele nedezlegate ale Revoluției Române.

 

În ziua de 18 decembrie 1989, la Timișoara fuseseră împușcați oameni, operațiunile Armatei, Securității și Miliției „din cursul nopții de 17/18 decembrie 1989, precum și în zilele următoare având ca rezultat uciderea a 94 de persoane, rănirea gravă a altor 300 și dispariția a 23 de persoane”.

Pe 18 decembrie, unitățile mecanizate ale Armatei ocupau orașul, iar Gărzile Patriotice patrulau înarmate pe străzi. La Comitetul județean PCR se aflau trupele de securitate și de grăniceri. Nicolae Ceaușecu pleca în Iran.

Iar în „Scânteia Tineretului” apărea un articol ciudat. Foarte ciudat.

„După înlăturarea regimului comunist şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, textul a fost întors pe toate părţile şi analizat în fel şi chip. În timp ce unii au susţinut că ar fi fost vorba de un mesaj criptat, autorul textului, Sorin Preda, s-a apărat susţinând că a fost vorba de un text umoristic.

Totuşi, în afară de nepotrivirea contextuală, ca anotimp, textul este lipsit de umor.

În consecinţă, textul publicat pe 18 decembrie în „Scânteia Tineretului” rămâne unul dintre misterele nerezolvate ale Revoluţiei Române”, descoperea Evenimentul Zilei într-un serial dedicat Revoluției Române.

Iată textul din Scînteia Tineretului: 

”Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare:

•Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – cînd pe-o parte, cînd pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform.

•Nu vă avîntaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. 

•Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. 

•Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. 

•Şi încă ceva – dacă aceste sfaturi v-au pus pe gînduri şi aveţi deja anumite ezitări, gîndindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsura marea. (S.P.)”.

„Par, în perspectiva timpului, niște rânduri enigmatice, pe alocuri ilare. Unii au văzut în ele semnalul pentru declanșarea unor operațiuni speciale (de pildă, activarea unor structuri ultrasecrete din cadrul serviciilor de represiune).

Totul pare suprarealist: sfaturi pentru amatorii de litoral date în miezul iernii, tonul cinic („nu strigați, nu e nimeni dispus să vă dea atenție”; razele ultraviolete „se recomandă cu precădere persoanelor mai debile”) , inutilitatea observațiilor, stângăciile de exprimare (Sorin Preda era considerat totuși unul dintre bunii prozatori ai generației sale)… fac suspect acest articol de la primul la ultimul rând.

mai mult la   /evz.ro/


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.