A fost numit „Anul sfânt“ pentru că se împlineau nouăspreze veacuri de la moartea şi învierea Domnului. Ştiri pe aceeaşi temă Accident grav: o autobasculantă cu pietriş s-a răsturnat peste mai mul… La câţi kilometri se schimbă plăcuţele de frână: primele semne care in… Secretul unei porţi din Arad: simbolizează fertilitatea, renaşterea, v…

După o lungă criză financiară, care a afectat viaţa de zi cu zi, dar şi presa din România, „Adevărul“ apare la 16 aprilie 1933 într-o formulă inedită. În partea de jos a paginii întâi este inserat un desen color – o inovaţie publicistică la vremea respectivă – în care ţărăniştii Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal şi îşi dau mâna. Sub desen, parafrazând primele cuvinte ale Mântuitorului după ieşirea din mormânt – „Pace, vouă!“, stă scris „Pace, nouă!“. Este o ediţie impresionantă prin numele care semnează articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Branişte, Victor Eftimiu), dar şi prin numărul de pagini – 12 (într-o perioadă în care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini).

În pagina 11 şi-a găsit locul şi un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are în titlu o predicţie ce se va dovedi neinspirată: „Hitlerismul e o rătăcire trecătoare“. „Adevărul“ din 16 aprilie 1933 reprezintă o întoarcere în trecutul politic, cultural şi social al României. Nu este doar un număr pentru colecţionari, ci pentru toţi cei care vor să înţeleagă cum funcţiona România într-o perioadă extrem de importantă pentru evoluţia ei ulterioară.

Citeste mai mult: adev.ro/pbfcec

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.