Vieux Cordelier (franceză: [lə vjø kɔʁdəlje]) a fost un jurnal francez publicat de Camille Desmoulins între 5 decembrie 1793 și 3 februarie 1794 la instigarea lui Georges Danton și a avertizat să nu exagereze revoluția. Desmoulins a susținut că Revoluția Franceză ar trebui să revină la ideile sale originale în vogă în jurul datei de 10 august 1792.

Al treilea număr al Vieux Cordelier, care apare 25 Frimaire (15 decembrie 1793), a schimbat tonul, pretinzând să citeze fără comentarii pasaje din Analele istoricului roman Tacitus referitoare la domnia opresivă a împăratului Tiberius. Deși sunt mai probabil extrase din Discursurile despre Tacitus publicate în 1737 de Thomas Gordon, aceste portrete concise – care descriu o civilizație îmbolnăvită de frică și brutalitate – au fost eficiente în a stabili o paralelă puternică între Roma sub Tiberiu și Franța în timpul Terorii. Desmoulins a pledat deschis pentru eliberarea prizonierilor, un indiciu clar al unei viitoare politici orientate spre pace.

Desmoulins, Camille (n.1760 – d.1794), Le Vieux Cordelier, journal rédigé par Camille Desmoulins, n° 3, [1793], [1793]. Papier, encre. Musée Carnavalet, Histoire de Paris.

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.