Vladimir Tismaneanu : Un prieten virtual ma intreaba de ce nu apareau aceste fotografii imediat dupa revolutie

0
214

Inainte de toate, pentru ca FSN controla cu maxima strictete si manipula in voie piata mediatica. Cenzura fusese oficial abolita inca de pe vremea lui NC. Praf in ochi, un basm de adormit copiii. Frontul pretindea ca sprijina libertatea presei. In realitate, radioul si mai ales televiziunea erau instrumentele noii puteri. Ele dadeau tonul in operatiunea de falsificare a istoriei recente. Distribuirea presei scrise era in mainile noilor comisari.

Nu exista nicio tipografie independenta. Doi, era inainte de internet, accesul la arhive fotografice era controlat draconic. A durat ani de zile pana la infiintarea primului post de televiziune independent. Penetrat si sabotat. Cotidianul „Romania Libera” era tinta unor campanii de o incalificabila murdarie. La fel, Grupul pentru Dialog Social si revista „22”.

Regele Mihai, Corneliu Coposu si Ion Ratiu erau prezentati drept tradatori de neam si tara. Disidentii autentici precum Doina Cornea erau acuzati de complot impotriva „patriei in pericol”. Iliescu, Roman, Magureanu apelau la Eugen Barbu si Vadim pentru campanii de calomniere de tipul celor din raposata „Saptamana”.

Fosti ziaristi din curtea lui Nicu Ceausescu pozau in democrati sans peur et sans reproche. Iliescu si-a organizat un stat major al imaginii publice. Lucrau pentru noua hagiografie politruci de la „Stefan Gheorghiu” (Iosif Boda, Magureanu, Victor Opaschi, Dorel Sandor), de la „Scanteia Tineretului” (Al. I. Zainescu), de la „Viata Studenteasca” (Octavian Stireanu, Mihai Tatulici), din aparatul ideologic al armatei (Vasile Secares, Cornel Codita, Ioan Talpes), de la Centrul de Cercetari pentru Problemele Tineretului (Petre Datculescu, Vladimir Pasti).

Plus personaje specializate in piruete oportuniste gen Eugen Mihaescu, Dan Haulica, Eugen Simion, Aurel Dragos Munteanu, Emanuel Valeriu, Eugen Preda, Razvan Theodorescu, Darie Novaceanu.

Presa „independenta” era invadata de personaje cel putin louche gen Ion Cristoiu si Cornel Nistorescu cu ale lor „Zigzag”-uri si „Expres”-uri. Spre a nu mai vorbi de Ciripoi.

Vladimir Tismaneanu

Tovarășii Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu

 

 


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.