AcasăBaricadaO stea ce a stralucit meteoric pe "firmamentul" patronilor de presa de...

O stea ce a stralucit meteoric pe „firmamentul” patronilor de presa de dupa Revolutia din 1989 a fost si Eduard Victor Gugui

-

Vlad Macri :Una dintre puținele fotografii cu Eduard Victor Gugui și una care este chiar reprezentativă pentru personalitatea sa (aș îndrăzni să spun un pic „schnauzeristă”, fiindcă avea din plin vivacitatea și înverșunarea schnauzerilor . Mulțumesc, Liviu Manecan!

Postarea sa mi-a amintit un episod amuzant. În 1992, Edi a plecat către Constanța pentru campania electorală (candida acolo la Senat din partea M.E.R.). L-a luat cu el pe Ștefan Stoian (Nea Fane…) scriitor foarte… boem și publicist comentator la „Baricada”. Nea Fane l-a luat cu el pe… Victor, teckelul său la fel de bătrân și de știrb ca stăpânul (Nea Fane obișnuia să spună „Soția mea este stomatolog, iar eu sunt edentat”).
Pe lungul drum către Marea Neagră, teckelul a devenit cam agitat. Așa încât Nea Fane se simțea obligat să-l atenționeze deseori cu severitate:
— Victor, stai cuminte!
La fiecare atenționare, Eduard-Victor Gugui sărea ca ars, riscând să provoace un grav accident rutier, apoi îl admonesta pe Ștefan Stoian:
— Nea Fane, potolește-te! Numai mama îmi zice Victor!

Liviu Manecan : O stea ce a stralucit meteoric pe „firmamentul” patronilor de presa de dupa Revolutia din 1989 a fost si Eduard Victor Gugui ,in fapt PRIMUL care a avut initiativa editarii unei publicatii particulare in Romania acelor ani si ma refer aici la saptamanalul „Baricada” . Insolitul personaj ( pe care l-am cunoscut bine si cu care am si colaborat o perioada), fizician de marca si autor, a catorva carti publicate intre anii 1980-1991 ( „Teste de fizica” , ” Amprente pe o planeta albastra”, „Adolescente la pian ” ) nu s-a limitat doar la publicatia care l-a consacrat. A fondat ulterior Editura Baricada iar dupa cativa ani a lansat si cotidianul „Meridian”, publicatie foarte bine receptionata la timpul sau. In plin avant si in plina glorie a decedat pe 14 mai 1999 intr-un dubios accident de masina intamplat la Cannes ( participase la Festivalul de film ), accident care a dat nastere multor speculatii cea mai vehiculata fiind aceea ca omul si-ar fi inscenat moartea in scopuri numai de el stiute.

In prima imagine il puteti vedea pe Eduard Victor Gugui ( o fotografie rara , zic eu ) iar in cea de-a doua aveti numarul 2 al saptamanalului „Baricada” aparut pe 24 ianuarie 1990.

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

„Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte”...

0
Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte par Nicolas Iorga. LIBRAIRIE UNIVERSITAIRE J. GAMBER. 1924. In-12. Impecabilă, pagini netaiate a I...

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura