AcasăClubul preseiNumăr din 1879 al ziarului România Liberă

Număr din 1879 al ziarului România Liberă

-

România Liberă este un ziar din România fondat în anul 1877. În epoca comunistǎ, cotidianul era cel mai important dupǎ Scînteia. În perioada revoluției din decembrie 1989, cotidianul se relansează ca ziar liber, sub conducerea lui Petre-Mihai Băcanu ca director general și Anton Uncu redactor șef, tocmai eliberați din închisoare, respectiv domiciliu fortat. Petre-Mihai Băcanu a continuat să fie director executiv la România liberă până la 23 decembrie 2004.

Ziarul este parte a trustului Medien Holding, deținut de familia Adamescu (100%). În prima jumătate a anului 2009, cotidianul a înregistrat vânzări medii, pe ediție, de 48.754 de exemplare.

Istoric

Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției române, Petre-Mihai Băcanu este eliberat din închisoare și devine director al ziarului, iar Anton Uncu, Mihai Creanga și Ștefan Niculescu Maier sunt la rându-le eliberați din domiciliul forțat și se alătură lui Petre Mihai Băcanu la România Liberă. Pe 22 decembrie 2004, Băcanu este forțat să părăsească funcția de director și rămâne cu titlul de director fondator, după ce a obținut garanții că echipa redacțională nu va putea fi concediată de către noua conducere timp de patru ani.

Imediat după 1990, Petre Mihai Băcanu devine președintele Societatii „R” s.a. și Director al ziarului România Liberă. Societatea „R” este cea care a editat ziarul. Vicepreședinte al Societatii „R” și redactor șef al ziarului este ales Anton Uncu, ziarul fiind practic condus – pentru o scurta perioada de timp – într-un format tri-lateral: Băcanu-Uncu-Creangă. Ștefan Maier, Mihai Creangă și Anton Uncu au făcut parte din același grup dizident, arestat de Securitatea comunistă și care a fost constituit și condus de Petre Mihai Băcanu în ultimii ani ai terorii comuniste din România. Toți membrii grupului au fost condamnați la ani de temniță grea. În timpul detenției li s-a pus în vedere că riscă pedeapsa capitală. Ulterior, Creangă, Uncu și Ștefan Niculescu Maier au fost deportați (domiciliu forțat) în diferite localități din România și despăriți de familiile lor, cu exceptia lui Băcanu care a fost ținut în detenție până în Decembrie 1989.

După perioada incipientă de triumvirat la cârma ziarului – care a durat până la finalul anului 1990 – conducerea operativă a cotidianului rămâne în sarcina lui Anton Uncu până în 1996, Băcanu dedicându-se în primul rând dezvoltării Societății „R”. Anton Uncu devine apoi redactor șef al cotidianului Curentul până la moartea sa prematură, în 1998.

2010-prezent

În martie 2010 România liberă se relansează cu un nou format al articolelor, al paginii de internet și un preț mai mare, păstrând însă mărimea paginii și rubricile deja consacrate. Se păstrează în general și rubricile de editorial și opinii.


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

„Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte”...

0
Breve histoire des croisades et de leurs fondations en terre sainte par Nicolas Iorga. LIBRAIRIE UNIVERSITAIRE J. GAMBER. 1924. In-12. Impecabilă, pagini netaiate a I...

Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura