Armand Goşu: Ucraina încearcă să facă o replică a liniei Surovikin, dar pe partea ucraineană. Maşina de război rusească funcţionează la parametrii maximi | Pentru mine, încă este o dilemă cum oameni cu poziţii foarte ruseşti au fost avansaţi în poziţii interesante în statul român

1
85

În cadrul interviurilor MAS Talks, am stat de vorbă cu istoricul şi autorul Armand Goşu, cu care am vorbit despre războiul din Ucraina, Rusia, atitudinea României faţă de Rusia şi ultimele declaraţii ale Kremlinului cu privire la Transnistria şi Găgăuzia. Autorul şi profesorul Armand Goşu crede că Ucraina nu se află într-o situaţie prea fericită acum şi că declaraţiile recente venite de la Moscova cu privire la Găgăuzia şi Transnistria sunt îngrijorătoare pentru că ar putea duce la acţiuni ruseşti care ar pune în pericol chiar şi securitatea Ucrainei.

Armand GoşuPentru mine este încă o dilemă cum oameni – chiar din lumea academică – cu poziţii foarte ruseşti, oribil de ruseşti şi foarte anti-ucrainene, în primele luni de război, au fost avansaţi, numiţi în poziţii destul de interesante în statul român. 

De aceea, eu pot să presupun că undeva, în burta statului român, există o grupare poate nu foarte pro-rusească, dar foarte antiamericană. Ideea de bază s-ar putea să fie nu că „nu ne plac ruşii”, ci că „nu ne plac occidentalii” şi că „noi avem un specific al nostru, românesc”. Dar este un domeniu care cere nişte competenţe anume, de sociologie, de psihosociologie… trebuie să ştii care este audienţa reală a acestor canale (…).  După Crimeea, după 2014 – tocmai s-au făcut 10 ani de atunci – am tot vorbit despre războiul propagandistic, hibrid, dar ceva serios, să fie construite nişte instituţii, expertiză solidă… n-am văzut. Sigur că este dificil, dar aici ar fi trebuit lucrat pentru că rezilienţa statului român depinde de modul în care funcţionează aceste instituţii. Până acum, trebuia să existe, în 2015-2016, un manual de media literacy, să fie explicat, în şcoli, copiilor, la cel târziu 13-14 ani: cum trebuie citite nişte ştiri, cum trebuie controlate nişte informaţii, să nu fie manipulaţi. Lucrul acesta nu se întâmplă. N-am fost în stare să facem nimic pe zona asta, în care ţările din jurul nostru au lucrat foarte serios. Nu vorbesc de finlandezi, de nordici, ci aproape toate ţările din UE pentru că aproape toate ţările Uniunii sunt supuse acestui război hibrid al Rusiei prin care pretinde că ea nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul.

click pentru video :

/www.mediafax.ro/


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. Interviul cu istoricul si autorul Armand Gosu este foarte interesant si ofera un punct de vedere important in ceea ce priveste conflictul din Ucraina si atitudinea Romaniei fata de Rusia. Este ingrijorator faptul ca unii oameni cu pozitii importante in statul roman au o atitudine foarte pro-ruseasca si anti-ucraineana, iar acest lucru ar putea afecta securitatea Ucrainei. Ar fi fost necesara o mai mare implicare din partea Romaniei in dezvoltarea unor institutii si expertiza pentru a face fata razboiului propagandistic si hibrid al Rusiei. Din pacate, nu am vazut inca o astfel de preocupare din partea autoritatilor noastre, dar sper in viitor sa ne protejam mai bine de manipularea mediatica si sa intelegem importanta media literacy-ului in combaterea acestui tip de razboi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.