După ce Ekaterinei Dunțova nu i s-a permis să adune semnături, Nadejdin a rămas singurul candidat pacifist care e generat entuziasm anti-Putin în rândul populației. Analiștii se tem că Nadejdin nu va fi admis în cursă de Comisia Electorală Centrală.
Inițial, Nadejdin a fost considerat un proiect al Kremlinului pilotat de Serghei Kirienko, adjunctul șefului Administrației prezidențiale. Kirienko și Nadejnin au lucrat împreună în anii 1990.
Boris Nadejdin a fost membru în Uniunea Forțelor de Dreapta, o formațiune politică liberală și reformatoare, care l-a susținut pe Putin, în primele mandate prezidențiale. Unii comentatori afirmă că proiectul Nadejdin, inițial menit să legitimeze alegerile, ar fi scăpat de sub controlul Kremlinului.
Candidatura lui Nadejdin ar putea crea probleme neașteptate lui Putin și favoriza apariția unei mișcări politice de protest care să-i amenințe regimul.
Nadejdin, care apare uneori la televiziunea de stat, unde critică autorităţile înainte de a fi întrerupt rapid de prezentatori, trebuie să strângă 100.000 de semnături în întreaga Rusie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a-i fi înregistrată candidatura, transmite Agerpres.
Susţinătorii săi afirmă că a depăşit deja pragul de 100.000 de semnături, obţinând un sprijin considerabil la Moscova şi Sankt Petersburg, dar are încă nevoie de mai multe din în alte zone ale Rusiei, deoarece semnăturile trebuie să fie repartizate în cel puţin 40 de regiuni ale uneia din cele mai mari ţări din lume.
Nadejdin a declarat că are încredere că va fi înregistrat în calitate de candidat la prezidenţiale şi că a fost surprins de modul în care apelul său de a se pune capăt războiului Rusiei în Ucraina a determinat oamenii să stea la coadă în plină iarnă rusească şi în străinătate pentru a-şi depune semnăturile în sprijinul său.
Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.