BCUB deţine o colecţie a ziarului Dacia pe care scrie tot „UNICAT”, fapt ce sporeşte importanţa documentelor pe care realitatea.net le prezintă mai jos.
A) Ziarul Dacia din 23 noiembrie 1918 / 6 decembrie 1918 – CLICK AICI PENTRU A-L DESCĂRCA!
Primul număr al ziarului Dacia a apărut vineri, 23 noiembrie 1918 / 6 decembrie 1918. Directorii noii publicații erau Alexandru Vlahuță (poet și scriitor) și Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (prozator)
„Unirea Transilvaniei cu România” era titlul plasat în partea superioară a paginii 1, în dreapta. În stânga materialului, era prezentat scopul apariției ziarului Dacia: „Dacia e glasul celor care au luptat pe front si al celor care au suferit indaratul frontului si n-au putut vorbi, e crainicul celor ce au avut spiritul de jertfa si de abnegare […]”.
Totodată, ziarul Dacia preciza că „Nefiind legata de nici unul din partidele politice existente si nici fiind stanjenita de ambitia de a intemeia un partid […], Dacia isi va impune ca norma de purtare spunerea adevarului cu orice pret si impotriva oricui”.
Tot pe pagina I, dar în partea inferioară, erau găzduite două ample editoriale scrise de șefii ziarului, Alexandru Vlahuță și Ioan Alexandru Brătescu-Voinești.
Unul dintre ele era intitulat „Amurg și zori”, scris de Alexandru Vlahuță, care se concentra, în esență, pe contextul politic al acelor vremuri.
Cel de-al doilea era semnat de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, se numea „Lămurire” și se concentra, în special, pe ceea ce își propunea ziarul proaspăt creat.
B) Ziarul Dacia din 24 noiembrie 1918 / 7 decembrie 1918 CLICK AICI PENTRU A-L DESCĂRCA!
Pe prima pagină, erau hotărârile luate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, era prezentat conţinutul actul Unirii, discursul lui Vasile Goldiș și discursul lui Iuliu Maniu. Totul era redat cu lux de amănunte, dar, la fel ca și în cazul ziarului „Românul”, lipseau fotografiile.
În pagina 3, ziarul condus de Vlahuţă şi de Brătescu-Voineşti promitea că va fi „cel mai mare ziar din tara, cel mai raspandit si mai bine informat, avand corespondenti in toate centrele vietii romanesti si in toate orasele mari din strainatate” și că „va publica zilnic articole obiective si cronici privitoare la intreaga miscare culturala, politica, economica, financiara, juridica, literara, etc, din tara si din strainatate”.
C) Ziarul Dacia din 27 noiembrie / 10 decembrie 1918 – CLICK AICI PENTRU A-L DESCĂRCA!
În pagina 1, ziarul avea o idee. Sub semnătura lui Alexandru Vlahuţă şi a lui Alexandru Brătescu-Voineşti, se propunea „ca în Piaţa Victoria, pe unde a intrat în Capitala Ţării întâiul Rege al tuturor românilor, să se ridice un arc de triumf, monument nepieritor, care să vorbească tuturor generaţiilor viitoare de înfăptuirea visului secular al neamului nostru”.
Totodată, ziarul Dacia preciza că doreşte „un monument maret, in care sa fie eternizata marea bucurie a izbandei, precum si indelungatele suferinti si jertfe care au adus aceasta izbanda”.
/www.realitatea.net/stiri/politica/
Valoroasa arhiva a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti
Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.