„Ciripitorul” Ion Cristoiu. Colaborare cu Securitatea – nume de cod „Coroiu”

0
327

Corneliu Vadim Tudor  în anul 2008 relata public că domnul Ion Cristoiu „A fost mai mult decât turnător, a fost sursă” , senatorul declara că Ion Cristoiu l-a turnat la Securitate sub numele de cod „Coroiu”. Vadim spunea că acest lucru rezulta dintr-o filă a dosarului său de Securitate aflat la CNSAS.

Mădălin Hodor, istoric și cercetător român, a relatat in revista Revista 22 , în 2018, un document ținut în secret pentru publicul larg mai mult de 11 ani. Un document, cu 204 colaboratori ai Securității, ascunse de CNSAS, desecretizate din 2007 în care potrivit Consiliului Național pentru Studiul Arhivelor Securității, Ion Cristoiu apare în baza de date atât în Indexul colaboratorilor, în fișierul SIE (Foreign Intelligence Service România) număr 41448, cât și în indexul de urmăriri, de două ori, ca scriitor, cu un nume conspirativ la „Coroiu”, 1987, și în calitate de redactor-șef adjunct la „Scînteia tineretului”, în atenția Securitatea Municipiului București (abreviat SMB), 1983, 1984 .

Cercetătorul a acordat un interviu unei alte reviste Newsweek România tot în 2018, unde care a vorbit despre faptul că jurnalistul este menționat, ca sursă „Coroiu”, în documente din arhivele fostei Securități [7], agenția de poliție secretă a Republica Socialistă România din regimul comunist, una dintre cele mai mari forțe de poliție secrete din Blocul Estic din Partidul Comunist Român (PCR), mai precis Poliția politică și de cenzura în România comunistă care printre altele se ocupa si de arestările în miezul nopții, bătaia, tortura și violul fetelor și femeilor deținute .

Procesul lui Ion Cristoiu împotriva lui Mădălin Hodor

Ion Cristoiu l-a acționat în judecată pe istoricul CNSAS, Mădălin Hodor, după ce acesta a acordat revistei Newsweek România un interviu în care vorbea despre faptul că jurnalistul este menționat în documente din arhiva fostei Securități, ca sursa „Coroiu”.

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date, atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scînteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.

La 18 aprilie 2019, Judecătoria Sectorului 3 a respins acțiunea intentată de jurnalist împotriva istoricului CNSAS.

Apelul declarat de jurnalistul Ion Cristoiu împotriva sentinței date de prima instanță a fost respins de către magistrații Tribunalului București prin decizia definitivă din 28 noiembrie 2019.

ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Cristoiu


Descoperă mai multe la Clubul Presei ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.