Zece ani de puscarie pentru Dan Voiculescu este o decizie inimaginabila in anii ’90, cind mogulul punea bazele unuia dintre cele mai nefaste imperii politico-economice din Romania. Printre oamenii care au marcat istoria post-decembrista a Romaniei se numara si Dan Voiculescu. Cartile de istorie nu vor putea ignora contributia sa la instalarea guvernului Tariceanu in 2004, cind a tradat PSD (pe listele caruia candidase la alegerile parlamentare), ajutind astfel Alianta DA PD-PNL sa-si instaleze propriul cabinet. Nici contributia sa decisiva la prima suspendare a presedintelui Traian Basescu, in 2007, nu poate fi ignorata, Voiculescu fiind atunci seful comisiei parlamentare care a decis suspendarea. Citiva ani mai tirziu, Dan Voiculescu a fost brokerul politic care a dus la realizarea USL, alianta politica intre PSD, PNL si PC care a reusit sa doboare guvernul MRU in 2012 si sa puna capat dominantei lui Traian Basescu in politica. Dar istoria personala a lui Dan Voiculescu, turnator la Securitate sub numele de cod „Felix”, e mult mai lunga, si are ca ax central incercarea de a controla in interes personal institutii si companii ale statului, in dispretul legii si al moralei.

Motto: „Pe Dan Voiculescu nici nu e nevoie să-l provoci, ajunge să-l laşi să vorbească, şi se devoalează el singur” – Alecu Solomon, regizorul documentarului Kapitalism.

Cariera dinainte de revolutia din 1989 si colaborarea cu Securitatea

Voiculescu (nascut in 1946) a absolvit in 1969 Facultatea de Comert Exterior la ASE Bucuresti, dupa care s-a angajat la Vitrocim, intreprindere de comert exterior. In 1982 a devenit  reprezentantul in Romania al firmei cipriote Crescent, companie care avea relații privilegiate cu Intreprinderea de Comerț Exterior „Dunărea”, controlata de Securitate. A ramas la Crescent pina in 1992. Dupa Revolutia din 1989 a fost permanent banuit ca ar fi intrat in posesia unor fonduri ale Securitatii in zilele tulburi de dupa Revolutie, dar acuzatiile nu au fost niciodata dovedite. Au ramas insa semne de intrebare legate de provenienta capitalului cu care si-a construit imperiul comercial, industrial si mediatic dupa 1992.

Din acea perioada a ramas insa colaborarea cu Securitatea. Dupa ani intregi de contestari in Justitie, Curtea de Apel Bucuresti a consfintit in 2010 verdictul dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii: Dan Voiculescu a turnat la Securitate, printre cei turnati numarindu-se inclusiv citeva rude.

Numele de cod ale turnatorului Dan Voiculescu au fost Mircea si Felix. Cel de-al doilea, Felix, a si fost utilizat constant de adversarii sai politici, Traian Basescu folosind apelativul Motanul Felix.

mai mult la  /www.hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.